«

»

De basis van mediteren

Mediteren heeft veel voordelen. Het brengt rust maar kan daarnaast ook gebruikt worden voor:
-Balans vinden
-Krijgen van inzichten
-Creativiteit
-Energetische mediteren

Zoals je ziet heeft mediteren een aantal mooie voordelen. Een meditatie bied veel voordeel echter bied het veel meer voordeel wanneer het vaker word toegepast.nepatriotsjerseys Het is dan ook aan te raden om meerdere malen per week even een kwartier of halfuur te gaan mediteren. Het is echter onverstandig om in een keer heel veel te gaan mediteren. Elke keer dat je mediteert is toch een hele ervaring, vooral wanneer je met mediteren begint. Als je meteen veel en lang gaat mediteren zal je systeem hierdoor overbelastingsverschijnsellen krijgen.

Daarom is het beter om mediteren langzaam op te bouwen. Elke dag vijf minuten en af en toe iets langer.De week daarna kan je het opbouwen tot 10 minuten per dag. Twee weken daarna tot 15 minuten per dag.

De houding

Bij een meditatie is het belangrijk dat iemand zo comfortabel mogelijk gaat zitten. Er kan in elke houding worden gemediteert. De meeste voorkomende houdingen zijn:

  • Op een stoel zitten
  • Lotus houding
  • Kleermakerszit
  • Bliksem houding

Je kan ook desnoods gaan liggen als je dat wilt. Echter is dit niet aan te raden aangezien de meeste mensen dan in slaap vallen.
Voor het mediteren is er niet een houding die perse beter is. Natuurlijk kan een bepaalde houding jou wel meer aanspreken. Daar is dan ook niks mis mee. Daarom kan je het beste kijken welke houding je het fijnst vind en deze gebruiken. Bevalt deze niet dan kan je altijd een andere proberen.

Op de stoel zitten

Dit is voor westerlingen de meest gangbare houding. In het westen zijn we gewend om bijna de hele dag op een stoel te zitten en we houden dit dan ook het makkelijkste vol. Wel is het belangrijk om je rug een beetje recht te houden. Anders krijg je namelijk last van je rug. Daarnaast kan je energie minder goed stromen als de rug niet recht is.

Lotus houding

Dit is een meditatie houding die in het boedisme over het algemeen toegepast word. De meeste mensen mediteren in deze houding. Het geeft de meeste stabiliteit en je je blijft automatisch alert genoeg om bij het mediteren te blijven. Het grote probleem van de lotus houding is dat de meeste mensen de benen niet flexibel genoeg hebben. Je moet namelijk je voeten boven je benen vouwen. Het is dan ook makkelijker om eerst voor de kleermakerszit te kiezen.

Kleermakerszit

In deze houding ga je zitten met een been over de andere been. In het westen word deze houding vaak toegepast wanneer iemand op de grond moet zitten. Nadeel is dat je slapende benen kan krijgen tijdens de meditatie. Dit kan zeer afleidend zijn. Om dit te minimaliseren kan je een meditatie kussen kopen. Hierdoor ga je iets hoger zitten en heb je minder snel last van je benen. Daarnaast zitten ze lekker.

Voor beginners is het aan te raden om met de kleermakerszit te beginnen. Als het mediteren bevalt dan kan een meditatie kussen of bankje gekocht worden.

Bliksemhouding

Deze houding is als bidden maar dan houd je de rug recht in plaats van voorover gebogen. Deze houding gebruiken jappaners veel om te zitten en te mediteren. Nadeel van deze houding is dat je snel last kan krijgen van je enkels aangezien het merendeel van je lichaam hier op gaat rusten. Voor deze houding is dan ook een meditatie bankje aan te bevelen. Met bankje is deze houding het makkelijkst vol te houden.

Belang van houding

De houding is niet super belangrijk behalve bij energetische meditaties. Voor optimale meditaties kan de kleermakerszit gebruikt worden. Hoe rechter de rug is hoe optimaler de meditatie zal verlopen. Echter is het ook belangrijk om comfortabel te zitten zodat je niet te veel door je houding word afgeleid. Bovendien moet je de meditatie ook kunnen volhouden. Er zit dus een keuze gebied tussen comfortabel zitten en een zo optimaal mogelijke houding aannemen. Naar het aannemen van een houding sluit je de ogen en probeer je een van de volgende manieren van mediteren toe te passen. Een gemiddelde meditatie duur van een kwartier tot een uur.

Omgeving

Veel mensen hebben baat bij een juiste sfeer wanneer ze gaan mediteren. Een kaarsje en/of wierook aan steken kan hier bij helpen. Voornamelijk meditatie wierook is hiervoor geschikt. Daarnaast is het belangrijk dat de ruimte een aangename temperatuur heeft en dat je niet op de tocht zit. Wel is het belangrijk dat er frisse lucht de ruimte binen kan komen en dat deze van te voren gelucht is. Daarnaast is het fijn als je in een geluid luwe ruimte zit.

De meditatie

Er zijn verschillende methodes om te gaan mediteren. De basis techniek van mediteren is niet ingewikkeld. Echter is het iets wat veel mensen niet gewend zijn. Het is namelijk de bedoeling om aan 1 ding (of aan niets te denken). Dit noemt men ook wel focus. Het is belangrijk om ontspannend een focus te nemen, anders word het concentreren. Veel mensen die beginnen lukt dit in het begin niet. De gedachten drijven telkens naar iets anders toe: een boodschaplijstje, een gebeurtenis, je verveelt je, etc. Daarom is het eerst makkelijk om te gaan mediteren op muziek. Voor mediteren zijn er genoeg cd’s beschikbaar in spirituele winkels. Ook kan je vaak muziek op het internet vinden wanneer je zoekt op “reiki muziek” je vindt dan veel nummers welke passend zijn voor een meditatie. Vooral de rustige ontspannende nummers zonder stem zijn geschikt. Je luisterd naar de muziek en laad je hierdoor meevoeren. Verder probeer je aan niks anders te denken. Ontspan.

Verder

Gefeliciteerd je hebt nu voor het eerst gemediteerd. Ongetwijfeld zal het niet helemaal vloeiend zijn gegaan, maar net zoals bij fietsen leer je dit door het te doen. Naast de hiervoor beschreven basis meditatie zijn er ook andere soorten meditaties. Deze zijn te vinden op onze pagina over de verschillende soorten meditaties.

 

Geef een reactie