«

»

Gevaren van mediteren

Mediteren bied veel voordelen. Echter is er wel een risico waar rekening mee gehouden dient te worden. Dit risico kan voorkomen worden door gezond verstand/je gevoel te gebruiken.

Het gevaar

Bij mindfullness meditaties zet je jezelf (uiteindelijk naar veel oefenen) compleet open voor alles wat in je om gaat. Zo kom je ook trauma’s uit je verleden tegen. Opzich is het heel goed om hier naar te kijken. Op deze manier kun je ze verwerken. Echter dit kan ook zeer gevaarlijk zijn. Cheap Jerseys from china Je moet jezelf afvragen hoeveel en hoe overweldigend je in je oude trauma’s wilt duiken. Je hebt trauma’s namelijk niet voor niets verdrongen. Als alle trauma’s open en bloot zouden liggen dan word je functioneren zwaar beperkt en kan je zelfs psychologisch gevaar lopen.

Dit zelfde geld ook voor positiefe ervaringen. Je systeem groeit langzaam in zijn mogelijkheid om de intensiteit van ervaringen te kunnen handellen. Te veel ook van ‘het goede’ is slecht voor je.

Het is ook niet nodig

Daarnaast hoef je iets niet overweldigends mee te maken om er wat mee te kunnen doen. Je geest is over het algemeen enkel geinterreseerd in de oplossing/voorkoming van het trauma en waarom het gebeurde. Daarvoor kan je ook de ‘lite’ versie nemen.

Een slechte ervaring

Zie het volgende voor een ervaring over te ver gaan met mediteren:

In Plum Village ging het al gauw helemaal mis. „Door de meditatie, de stilte en het diep kijken in mijn pijnplekken kwamen er zoveel onderdrukte emoties omhoog, aangename en onaangename, dat ik daardoor volledig overspoeld werd. Trauma’s kwamen als vuurkanonnen omhoog. Anderzijds had ik nog nooit zoveel liefde gevoeld, zoveel dat ik er bang van werd. Ik huilde hartverscheurend en schreeuwde het soms uit.”

Lees hier het hele verhaal.

Samengevat

Kort samengevat is mediteren heel gezond om te doen. Echter alles is goed in de juiste verhouding en slecht in de verkeerde verhouding. Het is belangrijk dat je mediteren rustig opbouwt zodat jou systeem kan groeien en steeds meer aankan. Doe je dit niet dan kan je ernstige gevolgen krijgen van mediteren.

Geef een reactie