«

»

Soorten meditaties

Er zijn verschillende manieren van mediteren:

  • Geleide meditatie
  • Semi geleide meditatie
  • Mindemptiness
  • Intuïtieve meditatie
  • Overige meditatie

Veel van deze meditaties lijken opelkaar maar hebben onderling toch belangrijke verschillen.

Geleide meditatie cheap nfl jerseys

De meest bekende vormen van meditatie zijn de geleide meditaties. Dit zijn meditaties waarbij je een cd opzet waar een meditatie op ingesproken staat. Je volgt wat er gezegd word en gaat er in mee. Groot voordeel is dat je handvatten krijgt aangereikt om zaken aan te pakken op een methode die voor andere mensen resultaat hebben gebied (opmerking: of het bij jou aanslaat hangt er van af of jij er raakvlakken mee hebt). Zo heb je meditaties voor meer geluk, meer liefde, inzicht en energetisch werken. Deze vorm van mediteren is voornamelijk gericht op het bewustzijn van de mens. Meditaties van Orin en DaBen zijn hier voorbeelden van.

Semi geleide meditatie

Bij Semi geleide meditaties focus je ergens op. Zo zijn er: kleuren, klankschalen, mantra en nog meer meditaties. Je laat je hierbij mee voeren door wat de kleur, klank of mantra met je doet. Zo kan je er bijvoorbeeld vrolijk van worden. Dit is een vorm van mediteren waarbij meer met het onderbewustzijn van de mens gewerkt word. Kleuren, klanken en mantra’s hebben namelijk een bepaalde associatie bij mensen. Hierdoor wordt je gevoelsmatig door een meditatie geleid. Lage tonen geven mensen een aardend gevoel terwijl geel een mens vrolijk en actief maakt. Door op deze manier te mediteren wek je(jij) automatisch(dit doet je onderbewustzijn) een effect op wat er bij “past”.

Mindemptiness meditatie

Bij mindemptiness meditaties probeer je niks te doen. Je probeert al je gedachten los te laten en nergens aan te denken. Dit is de moeilijkste manier van mediteren aangezien de mind altijd probeert ergens op te letten/ te focussen. Groot voordeel bij deze meditatie is dat oude gedachten patronen tijdelijk losgelaten worden (je denkt namelijk niet meer na). De meeste mensen hebben veel negatieve gedachten patronen. Wanneer deze los gelaten worden gaat het menselijke systeem naar hun oorspronkelijke/standaard staat. Dit geeft een soort van gevoel van van geluk en acceptatie. Na het mediteren duurt het een tijdje voordat oude gedachten patronen zich weer compleet gemanifesteerd hebben. Dit bied het voordeel dat de geest enorm helder is na deze meditatie en veel inzicht bied. Deze meditatie is voornamelijk gericht op de geest. Deze probeert wel met de mens te communiceren, echter is de mens bepaalde gedachten patronen dat deze niet gezien word. Drukke mensen zijn zo druk bezig (door gedachten structuren) dat deze als het ware rondjes rond de geest rent. Het is zo afgeleid dat die de geest niet ziet. Andere mensen willen delen van zich zelf niet zien. Dit is deels te vergelijken als een stel spiegels of lenzen welke zo gebogen zijn dat je om een plek heen kijkt en hem dus niet ziet. Hierbij zijn de gedachten patronen de lenzen/spiegels en als resultaat worden de inzichten van de geest niet gezien. Er zijn meer varianten maar daar gaan we hier niet op in want voor alle varianten geld gelukkig het volgende. Door niet meer na te denken, vallen de gedachten patronen weg en lukt het de geest weer beter om te communiceren met de mind (dit is hoe de meeste mensen zichzelf ervaren als identiteit). Hoe vaker deze meditatie word gedaan hoe beter dit de geest lukt.

Intuïtieve meditatie

Een intuïtieve meditatie is wat je krijgt als je begint af te dwalen bij een van de hierboven genoemde meditaties. Veel mensen zien dit als een meditatie die verkeerd gaat. Echter een mens ziet tijdens een meditatie niets voor zonder een reden. Dus soms is het juist goed om hierin mee te gaan. Echter kan je ook dingen zien door angst. De mind is dan bang voor iets en wil dan graag dat je dit oplost. De vraag is dan of het wel verstandig is om in deze angst mee te gaan. Door er in mee te gaan worden gedachten patroon namelijk versterkt terwijl je niet altijd de oplossing hebt tot hun probleem. Je kan er dan het beste even zo neutraal mogelijk naar kijken en weer verder gaan met iets anders. Het effect met deze vorm van mediteren is dat je bewust bezig gaat met delen binnen je zelf welke aandacht nodig hebben. Echter als je het gevoel krijgt dat je beter weer verder kan gaan met een van de bovenstaande meditaties dan is dit een intuïtieve teken. De mind of geest is klaar met wat het wil laten zien en je kan weer verder gaan met de reguliere meditatie.

Overige meditaties

De overige meditaties zijn eigenlijk geen meditaties in de klassieke zin. Het is hier niet de plek om te discussiëren wat wel en wat niet onder mediteren valt. Daarom is in dit artikel voor de duidelijkheid deze “groep” opgenomen. Wat het zodanig onderscheid is dat je voor deze meditaties kan bewegen en je ogen open hebt. Onder deze groep van meditaties bestaan onder andere, wandel meditatie (wandelen en concentreren op het gevoel onder je voeten) en giechel meditatie (een uur lang giechelen en lachen). Ondanks het feit dat het de vraag is of deze vormen meditaties te noemen zijn, hebben ze toch een bepaalde gezonde uitwerking. In het geval van de wandel meditatie helpt dit om je te aarden. De giechel meditatie helpt om starre patronen los te laten en het leven meer te omarmen.

Geef een reactie