«

»

Soorten Wierook

Wierook is al eeuwen oud en wordt voor diverse toepassingen gebruikt. Het meest bekend is de wierook uit India. In dit land wordt deze voornamelijk voor offersgiften en de Ayurvedische geneeskunst gebruikt. In dit artikel proberen we een compleet beeld te geven over verschillende soorten wierook.

Medicinale wierook

Tibet, Buthan, Nepal en India hebben een sterkte traditie in het maken van medicinale wierook. Hierbij is de achterliggende gedachten dat je helende stoffen in je lichaam kan krijgen via inademing. In India wordt Ayurvedische wierook gemaakt, welke medicinaal helpen volgens het Ayurvedische principe. In de westerse medische wereld worden de helende effecten van deze wieroken niet erkend. Gebruik van deze wierook kan in Nederland dus niet als vervanger dienen voor westerse medische behandelmethoden. Het is dus belangrijk om bij medische problemen altijd de raad van een arts op te volgen. Daarnaast kan medicinale wierook een prima aanvulling zijn voor aanbevolen behandelingen (in overleg met een arts indien nodig). Sommige ingrediënten zoals jeneverbes worden zelfs in westerse medicijnen gebruikt en staan bekend om hun werking.

Energetische wierook

Deze wieroken zijn voornamelijk gemaakt voor het reinigen van ruimtes. Ook hebben sommige wieroken de zegening van geestelijke leiders. Anderen zijn bedoeld om een bepaalde sfeer te creëren in de kamer waar de wierook aangestoken wordt. Energetische wierook is gebasseerd op het princiepe dat alles in de wereld een bepaalde energie met zich mee draagt. De meeste mensen kunnen dit waarnemen door hun handen bij iets te houden en kijken hoe een object aanvoelt. Naast het stoffelijke (wat je kan aanraken) heeft het energetische een subtiele invloed op de mens. De subtiele energie heeft echter een langzame maar diepe invloed op het fysieke. Zo doende kunnen energieën bevorderlijk werken. Daarnaast heeft energie een diepe en tijdelijk (zolang deze energie er is) uitwerking op het emotionele aspect van een mens. Elke energie heeft een specifiek effect. Bij energetische wierook wordt gekeken naar welke energie in een bepaald product zit en wat voor uitwerking deze heeft. Zo heeft sandalhout energetisch een reinigende werken op een ruimte en zorgt deze er voor dat vastzittende energie (die wil je niet) oplost.

Meditatie wierook

Dit zijn meestal wat zwaardere wieroken. Het voordeel hiervan is dat de wierook op deze manier helpt te aarden en tot rust te komen. Dit is belangrijke bij mediteren omdat sommig mensen anders snel zweverig gaan worden. Terwijl het juist belangrijk is om bij jezelf te blijven. Deze wieroken hebben over het algemeen een fysieke en energetische werking. Doel hierbij is om een harmonische rustbrengende ruimte te scheppen. Hierin kan een mens beter tot zich zelf komen en is het makkelijker om te mediteren. Daarnaast zorgt het hierdoor er ook voor dat je dieper kan mediteren omdat je meer rust vindt. De meditatie wierook welke het beste bij een mens past is echter wel persoonlijk.
Voorbeelden:

Geur wierook

Deze wierook wordt gebruikt voor een lekker geurtje. Vooral Europese, met name Franse, wierook valt in deze categorie. Deze wieroken worden vaak gemaakt van bekende parfum geuren zoals rozen, lavendel, citrus, cardamon, etc. Voornaamste gebruik is luchtverfrisser. Daarnaast kan het gebruikt worden om een bepaalde sfeer te creëren. Sfeer creëren val ook deels onder energetische wierook. Maar bij geur wierook licht de nadruk meer op een fijne geur.

Geef een reactie