«

»

Wierook vormen

Wierook wordt geproduceerd in veel verschillende vormen en maten. Elke vorm heeft zo zijn voordelen en nadelen. Om een goed overzicht te geven over welke wieroken in Nederland te koop zijn, is op deze pagina een kort overzicht gemaakt. Wierook is in principe in elke denkbare vorm te maken.cheap nfl jerseys Er zijn dan ook enkele vormen wieroken welke hier niet genoemd worden. Mogelijk worden hier een aantal van alsnog toegevoegd. Er kan op de plaatjes geklikt worden voor een grotere afbeelding.

Indische / Stokje

Indische wierookDit is de meest bekende vorm van wierook. Meestal komt deze wierook uit India. Dit is een van de landen die het meest wierook produceren. Maar India is niet het enige land welke wierook op deze manier maakt. De Indische wierook heeft een stokje als kern. Daaromheen is de wierook gerold. Voordeel is dat een deel van het stokje uit de wierook steekt waardoor deze makkelijk in een wierook brander gestoken kan worden. Nadeel is dat een deel van het stokje mee verbrand wat een verslechtering van luchtkwaliteit tot gevolg heeft. Vooral bij lage kwaliteit zie je zwarte walmen uit de wierook komen. Daarnaast is het natuurlijk zo dat het verbranden van het stokje invloed heeft op de geur. Vooral bij goedkope wieroken valt dit op. Een van de betere wieroken van deze soort worden gemaakt door Ramakrishnananda. Deze zijn gemaakt volgens Ayurvedisch recept. Een oude wijsheid uit India. Naast Ayurvedische wierook worden de meest goedkope wieroken worden in deze vorm verkocht. Een van de bekendste goedkope merken is het merk Hem.

Japanse

Japanse wierookDe Japanse wierook lijkt veel op de vorige wierook, maar hier zit geen stokje in. Dit zorgt er voor dat enkel het bestanddeel verbrand wordt, welke voor de gewenste geur en sfeer zorgt. Dat is beter voor de geur en beter voor de gezondheid. Nadeel is van deze wierook is dat het alleen in een Tibetaanse of Japanse wierook brander past. Je hebt namelijk geen (smal) stokje om ergens in te steken. De wierook brand dan ook op tot aan het punt waar deze ergens in gestoken is en brand dus niet volledig op. Als je de wierook in een gaatje stopt waar deze net in past, zit het gaatje naar eerste gebruik verstopt. De branders welke geschikt zijn voor deze wierook komen op de westers markt minder vaak voor. maar gelukkig worden ze bij sommige producten gratis mee geleverd. Ook bij deze wierook geld dat deze niet slechts uit één land komt. China produceert bijvoorbeeld onder andere ook soortgelijke wierook. Echte Japanse wierook wordt met Japanse eer en traditie vervaardigd. Ze kiezen dan ook over het algemeen voor de beste ingrediënten.

Tibetaanse

Tibetaanse wierookDe Tibetaanse wierook lijkt veel op de Japanse wierook maar is een stuk dikker. Daarom past deze wierook enkel in een Tibetaanse wierookbrander. Maar sommige Tibetaanse wieroken zijn nog iets dikker waardoor deze zelfs niet in standaard Tibetaanse wierookbranders past. Het is dan ook aan te raden om de wierook te branden in een bakje (ongekookte) rijst. Als het bakje diep genoeg is, blijft de wierook hier prima in staan. Tibetaanse wierook wordt maar in een paar landen gemaakt, voornamelijk in Tibet, Nepal en Bhutan. Allen hebben een boeddhistische achtergrond. Kenmerk van deze wierook is dat doordat deze dikker is, ook vol zit met werkzame natuurlijke stoffen. Dit zorgt er voor dat ze bijna allemaal een sterke uitgesproken geur hebben. Op chemische (sommige goedkope Indische wieroken) wieroken na heeft deze soort wierook de sterkste geur. De Tibetaanse wierook maakt een belangrijk onderdeel uit van het Boeddhisme. Echter Tibetaanse wierook wordt overigens altijd van natuurlijk ingrediënten gemaakt.

Kegeltjes

Kegel wierookWierook in een kegel vorm van ongeveer 2cm hoogte. Meestal krijg je een metalen kuipje bij deze wierook zodat het gebrand kan worden. Ook hier zit geen stokje in en brand het product dus puurder. Kegeltjes worden minder verkocht dan de overige wieroken. Het assortiment hiervan is daarom kleiner en over het algemeen bestaan de geuren uit kopieën van van andere geuren uit de zelfde lijn. Mij zelf valt het op dat de wierook gaat stinken zodra deze bijna is opgebrand. Het is dan ook aan te raden om deze wieroken niet geheel op te laten branden. Het kegeltje op de foto hiernaast is gemaakt van houtskool. Hierdoor heeft deze een zwarte kleur en geeft natuurlijk makkelijk af. Houtskool heeft weinig geur wanneer het brand. Aan het kegeltje worden essentiële oliën toegevoegd zodat de wierook zijn bedoelde geur geeft.

Kogeltjes

Deze wierook is in de vorm van kleine korreltjes. Meestal gemaakt van hars soorten maar soms ook van houtsoorten. Deze soort van wierook is een van de oudste soorten. De korrels kunnen gebruikt worden door deze op een smeulend stukje houtskool te leggen. Ook zijn er speciale wierook branders verkrijgbaar die hier voor gebruikt kunnen worden. Voor thuisdoeleinden wordt kogelwierook weinig gebruikt. In kerken en andere religieuze instellingen wordt deze wierook wel veel gebruikt. Bekende kogelwieroken zijn: Benzoë, Myrrhe, Olibanum

Geef een reactie